Tulburari-endocrine

Tulburarile endocrine vizeaza afectiunile glandelor endocrine si produc disfunctionalitati care sunt asociate cu diabetul zaharat, boala Addison, tiroida Hashimoto, acromegalia, sindromul Cushing, boala Graves si prolactinom.

Simptom

 • tristete si apatie pronuntata;
 • iritabilitate si labilitate emoționala evidenta;
 • senzatie de teama fara motiv, frica permanenta;
 • capacitatea concentrarii este afectata, avem tulburari ale atentiei, dificultati de orientare si elaborarea a unor activitati simple, probleme in memorarea lucruri noi;
 • alterarea constiintei si a atentiei, halucinatii vizuale sau auditive.

Debut si Evolutie

 • Factori de mediu sau o dietă dezechilibrată
 • Factori genetici: istoric familial în tulburări endocrine
 • Istorie medicală personală de boli autoimune
 • Valori crescute ale colesterolului
 • Viața sedentară
 • Sarcina
 • Intervenții chirurgicale recente, traumatisme, infecții sau leziuni grave
 • Creșterea sau prezența unei tumori a unei glande

Tratament

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

HIPERTIROIDISM: afecțiune caracterizată prin exces de hormoni tiroidieni în organism: Palpitații, Tremor, Insomnie, Oboseală, Iritabilitate, Transpirație excesivă, Scădere în greutate, Scaune dese, Tulburări de ciclu menstrual, Umflătură la nivelul gâtului.

HIPOTIROIDISM: afecțiune caracterizată prin deficit de hormoni tiroidieni în organism, care deseori este asimptomatică: Oboseală, Intoleranță la frig, Piele rece și uscată, Păr uscat și unghii friabile, Constipație, Creștere în greutate, Umflătură la nivelul gâtului, Dureri ale mușchilor și articulațiilor, Tentă gălbuie a tegumentelor, Tulburări de ciclu menstrual, Încetinirea ritmului cardiac, Umflarea fetei.

TIROIDA AUTOIMUNĂ: afecțiune în care glanda tiroidă este atacată de sistemul imunitar, fapt ce scade producția de hormoni tiroidieni. Adesea, tiroidita autoimună este asimptomatică: Oboseală, Labilitate emoțională, Tulburări de memorie și concentrare, Retenție exagerată de apă în organism, Tulburări de dinamică sexuală, infertilitate, Intoleranță la frig, Constipație, Dureri abdominal, Păr uscat și căderea părului, Creștere în greutate, Umflătură la nivelul gâtului, Dureri ale mușchilor și articulațiilor, Tulburări de ciclu menstrual, Încetinirea ritmului cardiac.

TULBURARI ALE CICLULUI MENSTRUAL: modificări ale ciclului menstrual determinate de prezența unui dezechilibru dintre uter, ovare, hipofiza și hipotalamus; echilibrul este menținut datorită sensibilității receptorilor uterini la variația concentrațiilor sangvine ale hormonilor ovarieni:

Tulburări ale ciclului menstrual prin deficit:

Oligomenoree: scăderea frecvenței menstruațiilor, cu cicluri de peste 35 de zile, Amenoree: absența sângerării menstruale, Hipomenoree: diminuarea cantitativă a fluxului menstrual.

Tulburări ale ciclului menstrual prin exces:

Polimenoree: creșterea frecvenței menstruațiilor, cu ciclu care apare la sub 21 de zile, Hipermenoree: creșterea cantitativă a fluxului menstrual, Menoragie: este creșterea duratei sângerării peste 8 zile, Hemoragiile uterine disfuncționale: exces al menstruației, fără cauze organice aparente și apărute când ovulația este absent, Metroragiile: hemoragii de cauză locală uterină, apărute în afara perioadei de menstruație.

Sindroame asociate ciclului menstrual:

Sindromul premenstrual, Sindromul intermenstrual, Dismenoree

SPASMOFILIE: afecțiune caracterizată prin spasme, tetanie, tremur și convulsii cauzată de deficitul de micronutrienți din organism, în special de calciu și magneziu:

Tulburări funcționale: spasme în zona oculară și a buzelor, dar și a laringelui și esofagului, spasme sau cârcei la nivelul gambelor, transpirații calde, în special ale palmelor, amorțeală și furnicături ale membrelor.

Tulburări neuropsihice: stare de deprimare și neliniște, tulburări ale somnului, tulburări gastrointestinale, scăderea libidoului, oboseală, anxietate și atacuri de panică caracterizate prin stare de frică, agitație, tulburări de respirație, leșin, amorțeală a unei părți a corpului, tulburări de vorbire.

Tulburări trofice: piele lipsită de luciu, subțire, care se descuamează, păr casant și unghii care se rup ușor.

OBEZITATE: afecțiune cronică ce presupune o creștere a țesutului adipos total al organismului, exces ponderal ce crește riscul de îmbolnăvire. Bolile endocrine pot perturba reglarea greutății corporale:

Bolile endocrine pot perturba reglarea greutății corporale. De regulă, pacienții se prezintă la medic pentru bolile asociate obezității, deși aceasta este o afecțiune ce determină apariția multor complicații și trebuie tratată în sine.

Obezitatea crește riscul de apariție a bolilor cardio-vasculare (aritmii cardiace, ateroscleroză, hipertensiune arterială), a calculilor biliari, a sindromului de apnee în somn, artrozei (la nivelul articulațiilor supuse efectului greutății), gutei, a afecțiunilor veziculei biliare.

OSTEOPENIE: afecțiune ce apare ca urmare a scăderii densității minerale osoase sub nivelul de referință. Această scădere a densității minerale osoase poate fi considerată o leziune precursoare osteoporozei.

La femei, pierderea de masă osoasă se accelerează pe măsură ce au loc modificări hormonale asociate cu menopauza. Tulburările hormonale (hormonii paratiroidieni, hormonii de creștere) sau endocrine (hipertiroidism, hiperparatiroidism) pot să contribuie la pierderea densității osoase, mărind riscul de osteopenie: Osteopenia nu prezintă simptome caracteristice. Nu apar dureri osoase sau modificări pe măsură ce osul se subțiază, însă crește riscul de fractură al osului.

OSTEOPOROZĂ: boală osoasă care demineralizează osul, îl fragilizează și îl predispune la fracturi.

La femei apare mai ales după instalarea menopauzei. Tulburările hormonale (hormonii paratiroidieni, hormonii de creștere) sau endocrine (hipertiroidism, hiperparatiroidism) pot să contribuie la pierderea densității osoase, mărind riscul de osteoporoză: Scădere în înălțime,Modificarea posturii, Dureri de spate, Fracturi osoase