Dizabilitatea intelectuala

Este o tulburare cu debut in perioada de dezvoltare, care include deficite ale functionarii intelectuale si adaptative in domeniile conceptual, social si practic.

Simptom

 • capacitatea redusă de înțelegere, raționare, rezolvare de probleme, planificare, abstractizare, judecată, învățare academică și învățare din experiență.
 • scoruri la teste de inteligență standardizate care se află în jurul valorii de 70 sau chiar sub aceasta.
 • abilități legate de limbaj, citire, scriere, matematică, raționament, cunoștințe, memorie.
 • conștientizarea altora, empatia, abilitatea de a face și păstra prietenii, comunicarea interpersonală, abilități de rezolvare a conflictelor.
 • auto-îngrijirea personală, responsabilități de menaj, gestionarea banilor, navigarea în comunitate, luarea deciziilor.

Debut si Evolutie

 • Debut: Condiția se manifestă în copilărie sau adolescență.
 • Evoluție: Progresul poate varia semnificativ în funcție de gradul de dizabilitate și de calitatea și eficacitatea intervențiilor și suportului educațional și social primit.

Comorbiditati

 • Tulburări de dezvoltare: tulburările din spectrul autismului.
 • Tulburări psihiatrice: tulburări de dispoziție, tulburări de anxietate și tulburări de comportament disruptiv.
 • Condiții medicale generale: epilepsie și alte afecțiuni neurologice.
 • Probleme senzoriale și motorii: afecțiuni precum pierderea auzului sau problemele de vedere, și condiții fizice care afectează mobilitatea pot fi prezente.

Dizabilitatea intelectuală, adesea înțeleasă greșit și stigmatizată, este o condiție care afectează dezvoltarea intelectuală și adaptivă a unei persoane.

Aceasta se caracterizează prin limitări semnificative atât în funcționarea intelectuală (cum ar fi raționamentul, planificarea, soluționarea de probleme), cât și în abilitățile adaptative necesare vieții de zi cu zi.

Conform DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), dizabilitatea intelectuală se caracterizează prin limitări semnificative atât în funcționarea intelectuală cât și în abilitățile integrare și socializare. Aceasta se manifestă înainte de vârsta de 18 ani.

Cauze și Factori de Risc

Dizabilitatea intelectuală, definită prin limitări semnificative în funcționarea intelectuală și în abilitățile adaptative, poate avea numeroase cauze, dintre care unele pot fi identificate, în timp ce altele rămân necunoscute.

Factori Genetici: multe cazuri de dizabilitate intelectuală sunt legate de anomalii genetice. Aceasta include condiții precum Sindromul Down, Sindromul Fragile X, și alte tulburări cromozomiale. Mutatiile genetice care afectează dezvoltarea creierului pot, de asemenea, juca un rol important.

Complicații în timpul sarcinii și nașterii: factorii care afectează dezvoltarea fetală pot conduce la dizabilități intelectuale. Acești factori includ consumul de alcool sau droguri în timpul sarcinii, malnutriția mamei, complicațiile în timpul nașterii, lipsa oxigenului (hipoxia), nașterea prematură sau greutatea scăzută la naștere.

Probleme de sănătate în timpul dezvoltării: infecțiile severe cum ar fi meningita, care afectează creierul în copilărie, pot fi o cauză. De asemenea, condiții precum fenilcetonuria (PKU) netratată, care duce la acumularea unei substanțe nocive în creier, pot contribui la dezvoltarea dizabilității intelectuale.

Factori de mediu și sociali: expunerea la toxine, cum ar fi plumbul, malnutriția, abuzul, neglijența și lipsa stimulării cognitive în primii ani de viață sunt factori de risc recunoscuți.

Condiții postnatale: accidentele sau traumele care cauzează leziuni cerebrale semnificative, precum și infecții grave sau intoxicații, pot duce la dezvoltarea ulterioară a dizabilității intelectuale.

Idiopatic: în multe cazuri, cauza exactă a dizabilității intelectuale nu poate fi identificată. Aceste cazuri sunt clasificate ca idiopatice, indicând o lipsă de explicație clară pentru limitările intelectuale și adaptative ale individului.

Diagnostic și Evaluare:

Procesul de diagnostic implică evaluări amănunțite, realizate de profesioniști calificați.

Procesul de diagnosticare a dizabilității intelectuale conform Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale este un proces complex care necesită evaluări clinice amănunțite pentru a asigura acuratețea diagnosticului.

Evaluarea funcțiilor intelectuale:

Teste de Inteligență (IQ): Diagnosticul presupune obținerea un scor semnificativ sub medie la testele de inteligență, de obicei un IQ sub 70-75.

Evaluări Clinice: Pe lângă teste, este necesară efectuarea unor evaluări clinice care să includă observații directe și interviuri cu clienții și familiile acestora.

Evaluarea abilităților adaptative:

Teste Standardizate: Folosirea instrumentelor standardizate pentru a măsura competențele adaptive în domeniile conceptuale, sociale și practice.

Observații Comportamentale: Evaluarea trebuie să includă și observații ale funcționării adaptative în medii de zi cu zi ale individului.

Criterii specifice:

Deficiențe în abilități intelectuale: Abilitățile intelectuale implică funcții precum raționamentul, rezolvarea de probleme, planificarea, abstractizarea, judecata, învățarea academică și învățarea din experiență.

Deficiențe în abilități adaptative: Aceste deficiențe determină eșecul în dezvoltarea comportamentelor adaptative necesare pentru a se conforma standardelor de autonomie și responsabilitate socială.

Procesul de Evaluare:

Colectarea Informațiilor: Adunarea datelor istorice, inclusiv performanța școlară, istoricul medical și istoricul familial.

Testarea Directă: Administrația de teste cognitive și de evaluare adaptativă.

Observații și Interviuri: Interviuri cu persoanele implicate și observații ale individului în diferite setări pentru a înțelege contextul vieții acestuia.

Considerații Speciale:

Factori culturali și lingvistici: Evaluarea trebuie să țină cont de contextul cultural și lingvistic al individului pentru a evita erorile de diagnosticare.

Diferențierea de alte condiții: Diferențierea între dizabilitatea intelectuală și alte tulburări mintale sau neurologice este esențială pentru un diagnostic corect.

Dizabilitatea intelectuală necesită o înțelegere profundă și o abordare individualizată. Este esențială promovarea unei societăți incluzive, unde toate persoanele pot accesa resursele necesare pentru a trăi o viață împlinită și autonomă.

Tratament

 • Antidepresive: inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) sau alte tipuri de antidepresive pot fi utilizate pentru a trata simptomele depresive sau anxietatea.
 • Stabilizatori de dispoziție: medicamente cum ar fi litiul sau anticonvulsivantele pot fi prescrise pentru a controla schimbările de dispoziție sau tulburările de comportament.
 • Antipsihotice: acestea pot fi folosite pentru a controla simptomele psihotice sau comportamentele agresive, dar trebuie prescrise cu prudență datorită riscului de efecte secundare grave, inclusiv sindromul metabolic.
 • Anxiolitice: medicamentele pentru gestionarea anxietății, cum ar fi benzodiazepinele, pot fi prescrise, dar cu atenție datorită potențialului de dependență și a problemelor legate de retragerea pe termen lung.
 • Medicamente pentru tulburări de atentie și Hiperactivitate (ADHD): stimulanții sau non-stimulanții pot fi utilizați pentru a trata simptomele ADHD care sunt comune în rândul persoanelor cu dizabilitate intelectuală.

Psihoterapie

 • Începi cu o evaluare cuprinzătoare a nivelului tău cognitiv și emoțional.
 • Dezvolti o relație de încredere și colaborare cu terapeutul tău.
 • Înveți despre legătura dintre gânduri, emoții și comportamente.
 • Înveți să identifici gândurile automate negative.
 • Lucrezi împreună cu terapeutul pentru a contesta gândurile negative și pentru a dezvolta o perspectivă mai realistă și mai pozitivă.
 • Ești antrenat în tehnici de rezolvare a problemelor pentru a face față situațiilor stresante.
 • Înveți tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă și relaxarea musculară progresivă.
 • Utilizezi roluri de joc pentru a practica scenarii sociale și pentru a îmbunătăți abilitățile sociale.
 • Lucrezi la dezvoltarea abilităților sociale, cum ar fi ascultarea activă, turnarea conversației și recunoașterea indiciilor sociale non-verbale.
 • Monitorizezi progresul și ajustezi planul de tratament după necesitate.
 • Practici abilitățile în afara contextului terapeutic pentru a promova generalizarea în viața de zi cu zi.
 • Dezvolți un plan de menținere a abilităților învățate și pentru a preveni recidiva problemelor tratate.

Este mai ușor să previi decât să tratezi!

Încearcă Psihoeducatia!

Ai nevoie de ajutor specializat?

Programează o Ședință!

Vrei să lucrezi în ritmul tău?

Descoperă Caietele de lucru!

Dacă ai căutat: depresie, stres, anxietate, dizabilitate intelectuală, tulburare, comunicare, tulburare de limbaj, balbism, autism, deficit de atenție, hiperactivitate, dislexie, dezvoltarea coordonării, ADHD, mișcări stereotipe, ticuri, tourette, neurodezvoltare, schizofrenie, halucinații, gândire dezorganizată, catatonie, psihoză, delir, schizoafectiv, afecțiuni medicale, mutism, catalepsie, negativism, grimase, nespecific, bipolar, ciclotimic, disruptiv, vid interior, distimia, labilitate emoțională, disformic, separare, mutism, selectivfobie, fobie socială, agorafobie, panică, disformic, delirant, personalitate, suicid, atac de panică, obsesiv-compulsiv, traumă, dificultăți, colecționarism, smulgere a părului, alopecie, cutanat, dermatilomania, obsesii, dismorfism corporal, gelozie, obsesiv, atașament, reactiv, dezinhibat, posttraumatic, acut, adaptare, disociat, identitate, amnezie, depersonalizare, derealizare, somatizare, nosofobică, neurologic, factic, alimentar, pica, ruminație, evitant, restrictiv, anorexie, bulimie, enurezis, encoprezis, insomnie, hipersomnie, narcolepsie, apneea, hipopneea, hipoventilație, ritm cardiac, parasomie, coșmar, picioare neliniștite, disfuncții sexuale, ejaculare întârziată, erectil, orgasm, excitație, precoce, disforia de gen, disruptiv, impulsuri, conduită, sfidător, exploziv, piromanie, cleptomanie, consum de substanțe, alcool, intoxicație, sevraj, cofeină, canabis, fenciclidină, halocinogen, inhalat, opioide, anxiolitice, sedativ, substanțe stimulante, delirium, neurocognitiv, alzheimer, parkinson, huntington, paranoid, schizoid, schizotipal, antisocial, borderline, histrionic, narcisic, evitant, dependent, parafilic, voyeurism, exhibiționism, frotteurism, masochism, sadism, pedofilie, fetișism, travestit, distonie, acatizie, diskinezie, neglijențe, boli mintale, tulburări, psiholog București, psiholog bun, psiholog online, psihoterapeut, sedință psihoterapie, psihoterapie online, psihoterapie în cabinet – acesta este rezultatul afișat pentru tine.