Fișă terapeutică pentru TULBURAREA DE INSOMNIE
Această fișă este concepută ca un instrument de autoaplicare terapeutică, bazat pe principiile Terapiei Cognitiv-Comportamentale (CBT).
Utilizarea zilnică te va ajuta să identifici, să gestionezi și să monitorizezi progresul în ameliorarea insomniei.
Consult la psiholog
- Nemulțumirea predominantă față de cantitatea sau calitatea somnului, asociată cu unul (sau mai multe) dintre următoarele simptome:
- Dificultăți în inițierea somnului. (La copii, aceasta se poate manifesta prin dificultăți în a adormi fără intervenția îngrijitorului.)
- Dificultăți în menținerea somnului, caracterizate prin treziri frecvente sau probleme în a readormi după trezire. (La copii, aceasta se poate manifesta prin dificultăți în a readormi fără intervenția îngrijitorului.)
- Trezire matinală precoce cu incapacitatea de a readormi.
- Tulburarea somnului cauzează un disconfort semnificativ clinic sau afectează funcționarea socială, ocupațională, educațională, academică, comportamentală sau alte domenii importante de funcționare.
- Dificultatea de somn apare cel puțin trei nopți pe săptămână.
- Dificultatea de somn este prezentă de cel puțin trei luni.
- Tulburarea de somn persistă în ciuda oportunităților adecvate de somn.
- Insomnia nu este mai bine explicată de și nu apare exclusiv în cursul altei tulburări de somn-veghe (de exemplu, narcolepsie, tulburare de somn legată de respirație, tulburare de ritm circadian somn-veghe, parasomnie).
- Insomnia nu este atribuită efectelor fiziologice ale unei substanțe (de exemplu, un drog de abuz, un medicament).
- Tulburările coexistente mentale și medicale nu explică în mod adecvat plângerea predominantă de insomnie.
Tulburările de somn, din punct de vedere clinic, sunt un indicator pentru afecțiuni medicale și neurologice care însoțesc depresia și alte tulburări mintale.
Tulburările de somn persistente (insomnia cât și somnolența excesivă) sunt factori favorizanți pentru dezvoltarea unor afecțiuni mintale ulterioare sau chiar a unor tulburări ale consumului de substanțe.
Tulburările de somn pot apărea în prezența: tulburărilor de somn asociate problemelor respiratorii, afecțiunilor cardiace, afecțiunilor pulmonare, tulburărilor neurodegenerative și afecțiunilor sistemului musculoscheletic.